Kako je bivši operativac ANB-a sticao vrijednu imovinu: MILION ZA NEKRETNINE I VOZILA

Autor: Istraživački centar MANS-a

Višemjesečno istraživanje MANS-a o imovini i prihodima penzionisanog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije, Duška Golubovića, pokazalo je da je njegova porodica u periodu od desetak godina za kupovinu više nekretnina i luksuznih vozila izdvojila preko milion eura. Golubović tvrdi da je svu imovinu stekao legalno i uz pomoć porodice, te da se nikada nije bavio kriminalnim poslovima.

Duško Golubović, foto: Boris Pejović

Tokom 2013. godine Luka Golubović, stariji sin Duška Golubovića, za kupovinu vozila i nekretnina potpisao više kupoprodajnih ugovora, ukupne vrijednosti od blizu 200.000 eura. Golubović je u tom momentu bio dvadesetogodišnji student.

Svoj stan od 98 m2 u podgoričkom City kvartu Luka je kupio od kompanije „Čelebić“, zaključivši u novembru 2013. godine predugovor koji je predvidio cijenu od 115.000 eura, a samo mjesec dana prije toga je, iz podgoričkog salona kompanije „Rokšped“, izvezao tada novi automobil Audi S3 Sportback, nakon što je za njega izdvojio 42.000 eura. Iste godine, dao je još oko 42.000 eura kako bi postao suvlasnik dva poslovna prostora od 52 i 74 m2, kao i tri garaže u zgradi „Razvršje“ u centru Žabljaka.

Već naredne godine, Golubovići postaju vlasnici još jedne nekretnine u City kvartu, nakon što je supruga Duška Golubovića – Danijela, za iznos od 45.000 eura kupila poslovni prostor od 33 m2. Ovu nekretninu ona i Duško kasnije poklanjaju svom najmlađem djetetu, kćerki Sari.

Novi ugovor sa kompanijom „Čelebić“ sklopljen je 2015. godine, kada Luka Golubović u garaži zgrade u kojoj već posjeduje stan, za 13.000 eura kupuje dva garažna mjesta, koja je isplatio u naredne dvije godine.

Vozni park porodice Golubovića obogaćen je već sredinom 2016. godine, kada je njegova supruga iz Njemačke uvezla luksuzni Mercedesov terenac G klase. Prema podacima koji su MANS-u po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dostavljeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), ovo vozilo plaćeno je 105.000 eura.

Na ime supruge Danijele u periodu do 2010. godine bila su registrovana još tri vozila, i to dva terenca marke BMW i Mercedes, kao i jedan Volkswagen Golf. Detaljnije informacije o tome kako su i po kojoj cijeni nabavljena ta vozila nisu dostupne, imajući u vidu da je MUP tu dokumentaciju zbog protoka vremena uništio.

Sredinom 2018. godine, Duško Golubović kupuje stan od 69 m2 u zgradi „Normal Company“, u blizini podgoričkog hrama, po cijeni od 93.000 eura. U kupoprodajnom ugovoru Golubović navodi da je ta sredstva dobio na poklon od svog starijeg sina Luke, dok podaci iz žabljačkog katastra pokazuju da je prethodno Luka Golubović za isti taj iznos prodao svoju imovinu u tom gradu, što je moglo predstavljati izvor sredstava za kupovinu pomenutog stana. Pravo svojine nad ov nekretninom kasnije takođe je prebačeno na ime kćerke Sare.

Samo tri mjeseca nakon kupovine stana, u oktobru 2018. godine, Duško Golubović stiče i poslovni prostor u zgradi do Capital Plaze u Podgorici, površine 127 m2, kao i dvije garaže, po ukupnoj cijeni od skoro 180.000 eura. U kupoprodajnom ugovoru do kog je došao Istraživački centar MANS-a, Golubović se obavezuje da dio od skoro 80.000 eura isplati na dan potpisivanja, a ostatak od 100.000 eura u roku od godinu dana. Za razliku od ugovora za kupovinu stana, u ovom Golubović nije naveo porijeklo novca kojim je stečen poslovni prostor sa garažama. Krajem 2019. godine Golubović poklanja poslovni prostor i jednu garažu u ovoj zgradi svom mlađem sinu, Igoru. 

Po povratku u sistem bezbjednosti 2019. godine, kada ga tadašnji direktor Uprave policije, Veselin Veljović, imenuje za zamjenika načelnika Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela, u okviru Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Golubović nastavlja da stiče vrijednu imovinu. Tako u razmaku od nepuna tri mjeseca 2019. godine godine, on za iznos od ukupno 56.000 eura kupuje dva vozila modela Volkswagen Passat, od kojih je jedno blindirano i sa specifičnim karakteristikama. Podaci iz prvog izvještaja o prihodima i imovini, koje je po dolasku u Upravu policije predao Agenciji za sprječavanje korupcije, pokazuju da je mjesečna zarada Golubovića u policiji te godine iznosila 840 eura, a da je za svoju suprugu prijavio platu od okvirno 450 eura.

Iste godine, 2019, supruga Golubovića za gotovinu kupuje stan od 46 m2, po cijeni od 50.000 eura, u istoj zgradi kompanije „Normal“ u dijelu grada preko Morače u Podgorici.

Iako je, sudeći po očevom imovinskom kartonu, bila bez zvanično prijavljenih prihoda, Golubovićeva kćerka je te, 2019. godine, kupila novi BMW X4. Faktura, koju je za ovaj automobil visoke klase njemačke proizvodnje izdala kompanija „Voli Motors“, iznosila je 57.000 eura.

I pored svih opisanih ulaganja u nekretnine i vozila tokom 2019. godine, Duško Golubović je u imovinskom kartonu za tu godinu prijavio ušteđevinu od 20.000 eura.

Početkom 2021. godine, supruga Golubovića u zgradi „Normala“ gdje porodica tada već posjeduje dva stana, kupuje i dva garažna mjesta za ukupno 12.000 eura. Kupovina nekretnina te godine nastavljena je tako što je na ime kćerke Duška Golubovića uknjižen poslovni prostor od 62 m2, plaćen 65.000 eura. Poslovni prostor se nalazi u zgradi pored Capital Plaze u kojoj je Golubović tri godine ranije stekao poslovni prostor i dvije garaže.

Podaci iz podgoričkog katastra za ovaj poslovni prostor pokazuju da ga Golubovići nisu kupili direktno od investitora, već da je nekretnina i ranije prometovana. Prije nego što će ga prodati Golubovićima za 65.000 eura, prethodni vlasnik je ovaj poslovni prostor kupio od investitora po cijeni većoj za skoro 40%, odnosno za iznos od 105.000 eura.

Iste godine kada je stekla ovaj poslovni prostor, kćerka Golubovića je za u podgoričkom salonu automobila kompanije „Rokšped“, za 78.000 eura kupila Porsche Macan.

Odgovarajući na pitanja o porijeklu novca za kupovinu više luksuznih vozila, Duško Golubović naveo je da je trenutno na nekog od članova porodice registrovano svega jedno vozilo, na ime kćerke Sare, staro „tri, četiri godine“, vjerovatno misleći na opisani Porsche.

SPA centar, bazen, vikendice na Žabljaku

U podgoričkom naselju Gornja Gorica Golubovići privode kraju radove na izgradnji stambeno poslovnog objekta površine od oko 900 m2. Na prizemlju je planiran poslovni prostor sa kamin salom, zonom za opuštanje, kuhinjom, te SPA centrom i bazenom, dok je na spratu predviđen trosoban stambeni objekat od 350 m2. Upitan iz kojih sredstava se gradi ovaj velelepni objekat, Duško Golubović naglasio je da se radi o udruženim sredstvima cijele porodice. Iako ne postoje precizni podaci o tome koliko je do sada koštala izgradnja ovog objekta, podaci iz podgoričkog katastra pokazuju da su Golubovići zemljište na kom se gradi ova vila krajem 2020. godine platili 100 hiljada eura.

Prema podacima iz imovinskog kartona, Duško Golubović je vlasnik 3800 m2 njiva/livada na Žabljaku, kao i tri vikendice. Kao osnov sticanja je navedeno nasljeđe. Dio ove imovine (dvije vikendice) opterećen je hipotekom za kredit sina Luke. Vrijednost tih vikendica sa pripadajućim zemljištem 2022. godine iznosila je 330.000 eura, sudeći po Izvještaju o procjeni vrijednosti objekta hipoteke koja je rađena za potrebe podizanja kredita.

Odgovarajući na pitanja oko porijekla imovine Golubović ističe da se nikada nije bavio kriminalom, a da je sva imovina njegove porodice stečena legalno, naglašavajući da je njegova supruga imala rent-a-car agenciju, a da djeca imaju svoje firme, kao i da ne žive u istom domaćinstvu. Međutim, finansijski izvještaji tih kompanija, koje je MANS analizirao, pokazuju da njihovo poslovanje nije moglo biti izvor sredstava potrošenih za kupovinu pobrojanih vozila i nekretnina.

Kao jedan od izvora finansiranja, Duško Golubović naveo je da je u periodu dok nije bio u državnoj službi, „rudario“ bitkoine.

MANS će kompletnu dokumentaciju o imovini Golubovića proslijediti nadležnom državnom tužilaštvu i MUP-u na dalje postupanje, a naglašavaju da su svi podaci do kojih su došli tokom istrage pribavljeni korišćenjem Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Ko je Duško Golubović?

Duško Golubović je dugi niz godina bio operativac Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), gdje je bio najbliži saradnik Zorana Lazovića. Nakon što su 2015. napustili ANB, u sistem bezbjednosti vraćen je sa Lazovićem 2019. godine, kada ga je Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije, imenovao za zamjenika načelnika Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela, u okviru Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije. U penziju je zvanično otišao u toku 2023. godine.

Njegovu karijeru prate brojne kontroverze i medijske spekulacije o vrijednosti njegove imovine, a ističe se telefonski listing koji je pokazao da je Golubović imao komunikaciju sa Naserom Keljmendijem, optuženim za međunarodnu trgovinu narkoticima. Golubović je 2011. godine, u izjavi za dnevne novine „Dan“, te kontakte i potvrdio, rekavši da Nasera Keljmendija poznaje, ali da nije imao bilo kakve zajedničke poslove sa njim. Za „Dnevne novine“, sa druge strane, tada izjavljuje “Poznajem Keljmendija, ali licitiranjem okolnosti tog poznanstva zadirali bismo u profesionalni dio, o čemu ne mogu da govorim”, kazao je on.

Da Golubović jeste bio u kontaktu sa Keljmendijem, potvrdili su i Veselin Veljović i Vladan Joković 23. decembra na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Joković, bivši direktor ANB-a, tada je objasnio da je veza sa licima kalibra Keljmendija sastavni dio Golubovićevog posla, kako krajem 2011. godine prenosi nedjeljnik “Monitor”.

U samo nekoliko mjeseci 2015. godine, kada je i napuštao ANB, aktivirane su eksplozivne naprave ispred ugostiteljskog objekta kojim je gazdovala firma povezana sa njegovom suprugom, ali i na ogradi porodične kuće u Podgorici.

Privatni biznis i državna služba

Duškova supruga Danijela u prošlosti bila je među osnivačima dvije kompanije, „Ideal Group“ i „Macchiato Co“. „Ideal Group“ poslovala je kao rent-a-car agencija „Ideal Car“, a Golubovićeva supruga bila je suvlasnik kompanije od kraja decembra 2009, do februara 2022. godine, kada je prenijela osnivački udio na sina Luku, koji je sredinom prošle godine takođe izašao iz te kompanije.

Iako je Duško Golubović u razgovoru sa novinarom TV Vijesti dio prihoda porodice objasnio i činjenicom da je supruga imala privatnu firmu, analiza finansijskih iskaza ove firme pokazala je da se opisane transakcije, odnosno kupovina nekretnina i luksuznih vozila od strane porodice, nije mogla finansirati iz prihoda od ovog preduzeća, imajući u vidu da je isto uglavnom poslovalo sa gubitkom. Isti slučaj je i sa preduzećem „Macchiato Co“, u kom je doduše Golubovićka bila među osnivačima u kratkom periodu između 2014. i 2015. godine.

Kćerka Sara Golubović je početkom 2021. godine osnovala kompaniju „Saras’ Space“ koja se bavi dizajnom enterijera, sudeći po objavama na društvenim mrežama. Kompanija ima jednog zaposlenog i ostvaruje godišnje prihode od par hiljada eura. „Saras’ Space“ je registrovana na adresi na kojoj se nalazi poslovni prostor u podgoričkom City kvartu koji je Golubovićka dobila na poklon od roditelja. Na istoj adresi je u decembru prošle godine registrovana još jedna kompanija u njenom vlasništvu, “Muro Decor”.

Sa druge strane, oba sina Duška Golubovića su profesionalni angažman našla u sistemu bezbjednosti Crne Gore. Stariji sin Luka je u aprilu 2020. godine primljen u Vojsku Crne Gore, na poziciju štabnog oficira u Bataljonu za podršku. Ugovor na godinu dana je sa njime potpisao tadašnji ministar odbrane, Predrag Bošković. Po isteku ugovora potpisan je novi, na tri godine, a zaključila ga je tadašnja ministarka odbrane Olivera Injac. Mjesečna zarada Golubovića na toj poziciji iznosila je između 600 i 700 eura, zaključno sa avgustom 2022. godine, do kada MANS ima podatke dobijene Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

Mlađi sin, Igor Golubović, u novembru 2020. godine primljen je u Upravu policije, gdje je rješenjem tadašnjeg direktora, Veselina Veljovića, raspoređen na radno mjesto policijskog službenika za privredni kriminal u Centru bezbjednosti Podgorica. Podaci o njegovoj zaradi do novembra 2022. godine pokazuju da je bruto zarada najmlađeg Golubovića mjesečno iznosila oko 1000 eura.

Potrošački kredit od 250.000 eura

U maju 2022. godine Luka Golubović zaključio je sa Hipotekarnom bankom ugovor o potrošačkom kreditu na iznos od 250.000 eura  koje se obavezao da vrati kroz dvadeset otplata, do oktobra 2026. Rata je određena na iznos od 12.500 eura, bez pripadajućih kamata. Imajući u vidu podatke o plati Golubovića u Vojsci Crne Gore, nije jasno iz kojih izvora se finansira otplata ovog kredita. Kao sudužnik na ovom kreditu upisana je njegova sestra, a vraćanje kredita je garantovano i dijelom porodične imovine koja je opterećena hipotekom.

Analiza prikupljene dokumentacije iz državnog katastra koja se odnosi na sve nekretnine koje su bile ili jesu u vlasništvu porodice Golubović nije pokazala da su u naznačenom periodu članovi porodice podizali druge kredite kojima su opterećivali svoju imovinu, odnosno na osnovu kojih su sticali istu.

Podaci o vozilima se nakon deset godina čuvanja uništavaju

MANS nije bio u mogućnosti da dođe do svih podataka o tome po kojoj cijeni su Golubovići nabavljali vozila u prethodnom periodu jer je dio te dokumentacije već bio uništen u skladu sa unutrašnjim pravilnicima MUP-a. „U postupku po ovom zahtjevu, prvostepeni organ je utvrdio da shodno tačci 72 Liste kategorija registraturske građe sa rokovima čuvanja Ministarstva unutrašnjih poslova 01 broj: 067/19-36985 od 16.10.2019. godine, propisano je da se zahtjevi za registraciju vozila, izdavanje saobraćajnih dozvole i tehničke ispravnosti vozila, čuvaju 10 godina, a s obzirom da su registracije navedenih vozila bile 2009. i 2010. godine, navedena dokumentacija nije dostupna“, navodi se u odgovoru MUP-a za dio vozila koja su bila u vlasništvu supruge Duška Golubovića.

Neobična istorija jednog stana

Stan od 46m2 koji je Danijela Golubović kupila u zgradi pored podgoričkog hrama, bio je u vlasništvu porodice Valentine Pavličić, Zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, prije nego što su ga prodali supruzi bivšeg operativca ANB-a. Ovaj stan Pavličići su stekli kroz posao sa podgoričkom kompanijom „Bemax“, nakon što je suprug Valentine Pavličić toj kompaniji prodao vlasništvo nad offshore kompanijom „Blueray Limited“, registrovanom u Saint Vincent i Grenadinima, jednom od ostrva iz Karipskog arhipelaga. Istražujući ovaj slučaj, MANS je tada otkrio da je u roku od osam godina kroz različite kompenzacije vlasništvo nad tom nekretninom promijenjeno čak šest puta.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana