Čađenoviću produžen pritvor za još dva mjeseca

Saša Čađenović, privođenje (FOTO: RTCG)

U Višem sudu su naveli da se pritvor produžava zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke.

Izvor: ND Vijesti

Vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je na još dva mjeseca pritvor specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću.

Portparolka Višeg suda Marija Raković potvrdila je “Vijestima” da je pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke u krivičnom postupku.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović odredio je Čađenoviću 11. decembra pritvor do 30 dana.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donijelo je ranije naredbu o sprovođenju istrage protiv Čađenovića, kojeg terete da je sredinom 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju je formirao Radoje Zvicer.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić predložio je tada da se Čađenoviću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke i saučesnike.

Specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je ranije Vijestima da je specijalni tužilac juče odredio sprovođenje istrage protiv okrivljenog Čađenovića – zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i četiri krivična djela zloupotreba službenog položaja.

“Iz dokaza prikupljenih u izviđaju, a posebno razmatranjem pojedinih krivičnih predmeta na kojima je radio okrivljeni, kao specijalni tužilac, ali i na osnovu kripotovane SKY ECC komunikacije između organizatora i pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni postao pripadnik kriminalne organizacije ‘kavački klan’, sredinom 2020. godine, sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela i da, u situaciji kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka”, napisao je Radonjić.

Pojasnio je da je ocijenjeno da postoji osnovana sumnja da okrivljeni, u više krivičnih predmeta, nije, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, preduzimao krivično gonjenje učinilaca krivičnih djela, niti istinito i potupno utvrđivao činjenice bitne za donošenje zakonitih odluka, što je bio dužan:

“Već je zloupotrebljavao svoj službeni položaj, u cilju da organizatorima i pripadnicima kriminalne organizacije čiji je i sam član pribavi korist. Tako, postoji osnovana sumnja da, u jednom krivičnom predmetu nije preduzeo krivično gonjenje i pokrenuo postupak protiv D. R., iako je prethodno znao da je svjedok saradnik i to lice označio kao saučesnika u izvršenju najtežih krivičnih djela protiv života i tijela. Osnovana sumnja postoji i da, u drugom krivičnom predmetu nije naložio lišenje slobode i pokrenuo postupak protiv D. R., iako je bio upoznat da je određeno lice kao građanin policiji dalo obavještenje da se bavi krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga ,čime ne samo da mu je pribavio korist, već mu je i omogućoo bjekstvo”.

Specijalni tužilac uhapšen je 9. decembra na poslu nakon što je njegov kolega Miloš Šoškić donio odluku o otvaranju istrage i nalog za hapšenje Čađenovića.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana