Prihvaćeno jemstvo za Petra Lazovića u iznosu od 6,2 miliona eura

Petar Lazovic, Foto: Press

Viši sud je prihvatio ponudu odbrane služebnika ANB-a, Petra Lazovića, i jemstvo u iznosu od 6,2 miliona eura. Osim imovine porodice Lazović, većinu novog, uvećanog jemstva, čine nekretnine podgoričke građevinske kompanije “Gufo”. Petar Lazović se sumnjiči da je član kriminalne organizacije, takozvanog kavačkog klanam te zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja.

Izvor: Kriminal.me

Petar Lazović je uhapšen u julu ove godine zbog sumnje da je pripadnik kriminalne organizacije, da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost zloupotrebio službeni položaja, te bio uključen u šverc droge i oružja.

Petar Lazović je sin Zorana Lazovića koji je do 1. marta 2021. godine, kada je smijenjen, bio šef Sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Vijeće Višeg suda je ranije odbilo jemstvo od 1,6 miliona eura, jer taj iznos, kako su naveli “ne djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu i da eventualni gubitak jemstva ne bi značajnije uticao na poslovanje pravnih lica koja su jemci”.

Uz tu garanciju dodata je hipoteka na nekretninama u Podgorici, u vlasništvu kompanije Gufo, vrijednih 4,6 miliona eura.

Nevladna organizacija MANS je ranije ove godine upozorila nadležne organe, u prvom redu Agenciju za spječavanje korupcije (ASK) na nedosljednosti u imovini porodice Lazović, te poslovne i druge veze sa trećim licima.

Međutim, na inicijativu koju je MANS uputio ASK-u još u aprilu ove godine, još uvijek nema odgovora.

“Postoji sumnja u povrede odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose pa Podnošenje izvještaja o prihodima i imovini Zorana Lazovića, bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, imajući u vidu da je supruga Zorana Lazovića, Ljiljana Lazović, 25. februara 2021. godine zaključila ugovor o razmjeni nepokretnosti sa Željkom Garićem (vlasnikom kompanije Gufo), pri čemu je ustupila svoj stan od 64 kvadrata u Podgorici u zamjenu za stan od 84 kvadrata i garažu od 14 kvadrata, takođe u Podgorici, uz doplatu od 10.400 eura. U redovnom izvještaju o prihodima i imovini Zorana Lazovića koji je pa sajtu ASK-a objavljen 12. marta 2021. godine, stan od 64 kvadrata je naveden kao vlasništvo Ljiljane Lazović, dok nema traga stanu od 84 i garaži od 14 kvadrata koje je ona prethodno stekla, suprotno članu 23, stav dva Zakona o sprečavanju korupcije, koji navodi da je javni funkcioner dužan da u izvještaju navede tačne i potpune podatke”, naveli su tada iz MANS-a.

Sa druge strane, iz ASK su naveli da su provjeru imovine Lazovića završili još u maju, te o svojim nalazima obavijestili nadležno tužilaštvo.

Kompanija “Gufo” koja će svojim nekretninama garantovati za mlađeg Lazovića je prema istraživanju MANS-a bila je jedan od investitora u izgradnji zgrade poznate kao “Južna kapija grada” koju je gradila kompanija“Bemaks”, dok je drugi investitor na tom projektu je “Master Inženjering”, vlasnik zgrade u kojoj je supruga Lazovića stekla stan i garažu pod povlašćenim uslovima.

Dok je Marko kupovao nekretnine, njegov brat Petar je značajne sume novca izdvajao za kupovinu novih automobila, pokazuje istraživanje MANS-a

Dokumentacija pokazuje da je Petar Lazović, kao 19-godišnjak, 2009. izdvojio 40.000 eura za “micubiši lancer evolution 2.0”, a nakon četiri godine i vozilo “mini kuper” SD ALL4, po cijeni od 35.000 eura. U tom periodu on je imao i vozilo BMW X1, za koje MUP nije dostavio druge podatke, pa se ne zna koliko je koštalo, kazali su iz MANS-a.

Iz MANS-a su pozvali Specijalno tužilaštvo da ispita porijeklo imovine koja se nudi kao jemstvo za Lazovića

“Mi do sada nemamo bilo kakvu pravu informaciju da li je otvorena finasijska istraga, da li je paralelna sa krivičnom istragom, da li je zapravo bilo ko u tužilaštvu, odnosno Višem sudu, s obzirom na to da su oni prihvatili ovo jemstvo, razmišljao da utvrdi porijeklo kapitala kojim su kupljenje ili izgrađene te nekretine”, kazao je za Dejan Milovac iz MANS-a.

Specijalno državno tužilaštvo je najavilo žalbu na rješenje sudije za istragu kojim je određeno jemstvo za Petra Lazovića.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana