Krstovići oslobođeni optužbe za šverc 1,2 tone kokaina

Budimir Krstović, Foto: Youtube TVVijesti screenshot

Nakon 15 mjeseci provedenih u pritvoru, Budumir i Marina Krstović su juče odlukom Višeg suda u Podgorici oslobođeni optužbe za šverc 1,2 tone kokaina iz Južne Amerike u Crnu Goru. Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da porodica Krstović ima bilo kakve veze sa kokainom koji je je pronađen u pošiljci banana koje su oni uvezli u Crnu Goru.

Izvor: kriminal.me

“Tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi nabavili kokain od NN lica kako je to navedeno u optužnici. U tom pravcu nije predložen ni jedan dokaz od strane ovlašćenog tužioca, niti je na glavnom pretresu od svih dokaza koje je sud pribavio i proveo utvrdio prednju okolnost. Jedini što je sa sigurnošću utvrđeno je da su optuženi naručili banana od firme “COEXFRUIT S.A. iz Ekvadora vlasništvo Karlosa Falkezija. Sudu nije jasno na osnovu čega je tužilaštvo izvelo zaključak da je kokain utovaren baš u luci Bolivar obzirom na iskaz predstavnika MSC kompanije koja obezbjeđuje kontejnere za prevoz robe. Ovaj svjedok je pred sudom kazao da se utovar robe u kontejnere vrši na plantažama dobavljača, u konkretnom slučaju Karlosa Falkezija a zatim da vozač od neke logističke kompanije koju unajmi dobavljač prevozi kontejner od plantaža do luke u Ekvadoru. Sudu je nejasno kako je tužilaštvo utvrdilo da je kokain utovaren baš u luci jer u tom pravcu nije pružen ni jedan dokaz”, kazala je sudija Vesna Kovačević u obrazloženju presude.

Sudija je dodala i da se „kokain se mogao utovariti i na planatažama gde se vrši utovar banana i na putu od plantaža do luke u Ekvadoru ili neposredno negdje u blizini same luke ali prije provjere kontejnera od strane nadležnih organa. Ono što je sigurno utvrđeno jeste da upravo optuženi nemaju pristup kontejneru i da ne mogu da kontrolišu utovar robe u Ekvadoru, odnosno ne mogu da kontrolišu kontejner do dolaska u njihovom magacinu”.

Budimir i Marina Krstović su juče pušteni na slobodu iz pritvorske jedinice zatvora u Spužu.

“Ukoliko ova presuda bude pravosnažna, tužićemo državu”, najavio je prilikom izlaska iz pritvora Budimir Krstović.

Iz nevladine organizacije MANS koja je pratila tok ovog suđenja, juče su ponovo ukazali na nedoslednosti u optužnicu u kojoj se pominju različite količine kokaina, ali i pozvali na odgovornost sudije i tužioca ukoliko oslobađajuća presuda bude potvrđena.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana