Gogić uhapšen u Majamiju, optužen za šverc više od 20 tona kokaina

FOTO: Printscreen Youtube/MrARENABoxing

Kako se navodi u optužnici i sudskim dokumentima, Gogić je u periodu od maja 2018. do jula 2019. godine sa drugima bio u zavjeri da distribuira ogromne količine kokaina preko komercijalnih teretnih brodova.

Izvor: ND Vijesti

Državljanin Crne Gore Goran Gogić (43) uhapšen je kada je pokušao da se ukrca na međunarodni let sa Međunarodnog aerodroma u Majamiju.

Agencija Rojters navodi da je Gogić uhapšen kada je pokušao da se ukrca na let za Cirih.

On je, kako se navodi u objavi na sajtu Ministarstva pravde Sjedinjenih Država, optužen za šverc više od 20 tona kokaina, vrijednog više od milijardu dolara, koji je oduzet prilikom jedne od najvećih zapljena kokaina u Americi.

Gogić je bivši bokser teške kategorije.

Kako se navodi u optužnici i sudskim dokumentima, Gogić je u periodu od maja 2018. do jula 2019. godine sa drugima bio u zavjeri da distribuira ogromne količine kokaina preko komercijalnih teretnih brodova.

Gogić je, navodi se, koordinirao sa izvorima kokaina u Kolumbiji, članovima posade koji su prevozili tone kokaina na komercijalnim teretnim brodovima na otvorenom moru i mrežom lučkih radnika koji su prevozili i iskrcavali kokain u Evropi preko Sjedinjenih Država.

Oni su, piše u optužnici i sudskim dokumentima, da bi fizički utovarili kokain na brod, koristili brodske dizalice kao i mreže. Kada bi kokain bio na brodu, članovi posade bi ga sakrili u posebne transportne kontejnere za koje su znali da imaju dovoljno prostora da sakriju velike količine kokaina i za koje su imali duple krivotvorene pečate. Birali su posebne kontejnere koji će se koristiti za prikrivanje kokaina, djelimično na osnovu lokacije i orijentacije kontejnera, kao i rute i odredišta na brodu.

Ta složena operacija, navodi se, se oslanjala na pristup posadi svakog broda, ruti, podacima o pozicioniranju i geolokaciji u realnom vremenu i saznanju o tome koji se legitimni teret nalazi u svakom kontejneru. Koristila su radnike koji su imali pristup evropskim lukama da tajno pristupe i uklone kokain iz kontejnera za transport po njihovom dolasku.

Američki službenici za sprovođenje zakona zaplijenili su tri od ovih pošiljki:

– Zapljena 27. februara 2019. oko 1.437 kilograma kokaina sakrivenog na brodu “MSC Carlotta” u luci Njujork i Nju Džersi;

– Zapljena približno 537 kilograma kokaina 18. marta 2019. sakrivenog na brodu “MSC Desiree” u luci Filadelfija

– Zapljena približno 17.956 kilograma kokaina 19. juna 2019. godine sakrivenog na brodu “MSC Gayane” u luci Filadelfija. Zapljena tog kokaina, vrijednog preko milijardu dolara, bila je jedna od najvećih zapljena kokaina u istoriji Sjedinjenih Država.

“Gogić je, kako se navodi, veliki trgovac drogom koji je, zajedno sa svojim kriminalnim saradnicima, odgovoran za nadgledanje dalekosežnog transporta narkotika u kontejnerskim brodovima, kao i za veleprodaju kokaina širom Evrope. Današnje hapšenje šalje poruku trgovcima narkoticima širom svijeta da nisu slobodni da nekažnjeno otimaju međunarodnu pomorsku trgovinu”, rekao je specijalni agent Ivan Arvelo.

Specijalni agent Uprave za borbu protiv droga, Odjeljenje Njujork (DEA) Frenk Tarantino rekao je da je zaplijenjeni kokain u vrijednosti od milijardu dolara bio težak udarac za Gogićevu kriminalnu mrežu.

“Kao što je evidentno u ovom slučaju, kriminalne organizacije će ići u razne krajnosti da bi zaradile na prodaji droge. Zbog napornog rada lokalnih, državnih i saveznih organa na sprovođenje zakona, 20 tona droge je presretnuto na putu iz Kolumbije u Evropu. Gogićevo hapšenje naglašava posvećenost organa za sprovođenje zakona da privedu pravdi one koji su odgovorni za nanošenje najveće štete našim zajednicama”, rekao je Tarantino.

Prvi zamjenik nadzornika policije države Njujork, Stiven Nigreli rekao je da hapšenje i optužnica protiv Gogića “dovoljno govore o ogromnoj koordinaciji između partnera u sprovođenju zakona kako bi se spriječili pojedinci kao što je Gogić, da koriste naše vodene puteve za distribuciju ilegalnih droga širom svijeta”.

“Neka ovo hapšenje pošalje jasnu poruku da ćemo pronaći i kazniti ljude koji su odgovorni za ovakva djela. Policija države Njujork nastaviće da radi sa našim partnerima na zaustavljanju protoka opasnih droga u našoj zemlji i svijetu”, naveo je Nigreli.

Ako bude proglašen krivim, Gogiću prijeti minimalna kazna od 10 godina zatvora do doživotnog zatvora.

Advokat Lorens Hašiš, branilac Gogića, rekao je da su ga “ove optužbe iznenadile”, prenosi Rojters.

“On tvrdi da je nevin i došao je u SAD na boksersku konvenciju u Portoriku”, rekao je Hašiš.

U objavi na sajtu Ministarstva pravde Sjedinjenih Država se navodi da su optužbe u optužnici tvrdnje, i da se okrivljeni smatra nevinim osim ako i dok se ne dokaže krivica.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana