Šariću smanjena kazna za trgovinu drogom, dobio manje od svog podređenog

Darko Šarić (foto: Miodrag Ćakić/ KRIK)

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je Darku Šariću kaznu za godinu dana – po novoj presudi osuđen je na 14 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina, saopšteno je danas iz ovog suda. U saopštenju suda nije obrazloženo kako je Šarić, iako optužen kao šef kriminalne grupe, dobio manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića – koji je osuđen na 15 godina zatvora.

Izvor: Bojana Jovanović (KRIK)

Nakon 12 godina trajanja suđenja za međunarodni šverc kokaina Darku Šariću izrečena je nova, šesta presuda u ovom slučaju. Ova presuda, kao i većina prethodnih, unosi nove kontroverze u ovaj postupak prepun preokreta. 

Vijeće Apleacionog suda u Beogradu koje čine sudije Nada Hadži Perić, Sretko Janković, Tatjana Vuković, Marko Jocić i Vesna Petrović, presudu je donijelo još u maju ove godine i nisu objasnili zbog čega su je objavili tek danas, pet mjeseci kasnije.

Njom su promijenili svoju prvobitnu presudu kojom je Šarić 2018. godine bio osuđen na 15 godina zatvora – i sada ga osudili na 14 godina. U današnjem saopštenju suda, nema obrazloženja zbog čega je donijeta ovakva presuda i Šariću smanjena kaznu za svega godinu dana zatvora. 

Nije obrazloženo ni kako je moguće da je Šarić, optužen kao šef narko-klana koji je prošvercovao gotovo šest tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, dobio manju kaznu od svog saradnika Gorana Sokovića koji mu je, prema optužnici, bio podređen. Sokoviću, koji se sve vrijeme nalazi u bjekstvu, sudije apelacije izrekle su kaznu od 15 godina zatvora.

Kako je ko osuđen
Apelacioni sud u Beogradu osudio je Gorana Sokovića na 15 godina zatvora, Darka Šarića na 14 godina, Željka Vujanovića na 13, Marka Pandrca, Nenada Novakovića i Boška Nedića na po 11 i po godina, Nikolu Dimitrijevića na 10 i po godina, Petra Obradovića, Nebojšu Sretenovića i Mihajla Đokovića na po 9 i po godina, Miloša Cajića i Rodoljuba Radulovića na po 9 godina, Borislava Tunjića i Živka Sibinskog na po 8 i po godina, svjedoka saradnika Radana Adamovića na 10 meseci, svjedoka saradnika Draška Vukovića na 6 meseci i svjedoka saradnika Nebojšu Joksovića na 5 meseci zatvora. Darku Tošiću je odbijena je optužba za kriminalno udruživanje i oslobođen je za šverc droge u Brazilu, Argentini i Urugvaju 2009. godine.

Šarića je, podsjetimo, najpre 2015. godine osudio Viši sud na 20 godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo Apleacioni sud u Beogradu i naložio novo suđenje. U ponovljenom postupku Šarić je dobio 15 godina zatvora, a ova presuda je i potvrđena, te je postala pravosnažna. 

Iako je djelovalo da je time okončan decenijski postupak protiv Šarića i njegove grupe, to se nije desilo. Šarićevi advokati žalili su se najvišoj sudskoj instanci u zemlji – Vrhovnom kasacionom sudu koji je oborio presudu. Šariću se ponovo sudilo pred Apelacionom sudom u Beogradu, nakon čega je doneta ova presuda.

Šarić je optužen da je bio šef grupe koja je od 2005. do kraja 2009, kada je razbijena u međunarodnoj policijskoj akciji “Balkanski ratnik”, prošvercovala gotovo šest tona kokaina. Drogu su, kako je utvrdilo tužilaštvo, prevozili skrivenu među sojom, cementom i drugim teretom, na prekookeanskim brodovima koji su bili pod njihovom kontrolom ili u njihovom vlasništvu. Grupa je bila dobro hijerarhijski organizovana i imala je ogranke u više evropskih država, između ostalog, u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj.

Šarić se, podsjetimo, prve četiri godine suđenja nalazio u bekstvu i 2014. godine se predao i došao u Srbije. Od tada je bio u zatvorskom pritvoru, a krajem prošle godine odobreno mu je da pređe u kućni pritvor – vilu u Beogradu u kojoj živi njegova supruga. 

U svom domu se nije dugo zadržao – ubrzo je uhapšen po optužbama da je planirao likvidaciju svog nekada bliskog saradnika Nebojše Joksovića, koji je postao ključni svedok protiv njega u postupku za šverc droge, kao i za ubistvo svog nekada bliskog saradnika Milana Milovca u Ekvadoru. 

Tužilaštvo ga je prošle nedelje optužilo za planiranje ubistva Joksovića, dok je istraga za ubistvo Milovca i dalje u toku. 

Još traje i postupak za pranje novca od droge u kome je Šarić osuđen na devet godina zatvora, ali je ovu presudu ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio novo suđenje koje tek treba da počne.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana