Šarić optužen za ubistvo svjedoka-saradnika

Darko Šarić (foto: krik.rs)

Darko Šarić i još 14 osoba optuženi su danas da su planirali ubistvo Nebojše Joksovića, ključnog svjedoka saradnika u postupku koji se protiv Šarića vodi zbog međunarodnog šverca kokaina, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal. Optužnicom nisu obuhvaćene ostale kriminalne radnje zbog kojih se Šarić našao u pritvoru: ubistvo njegovog nekada bliskog saradnika Milana Milovca, kao ni šverc droge u poslednje dvije godine.

Izvor: Bojana Jovanović (KRIK)

Nepunih šest mjeseci od kada je Šarić uhapšen, tik pred istek zakonskog roka koliko ga je tužilaštvo moglo držati u pritvoru bez optužnice, on je danas optužen sa grupom svojih saradnika. 

Ko je sve optužen

Osim Darka Šarića, optuženi su i Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović (ranije Mišić), Milan Vučinić, Arso Šarić i Duško Šarić.

Šarić i saradnici su optuženi su, kako navodi tužilaštvo u saopštenju, za kriminalno udruživanje, planiranje ubistva svjedoka saradnika Nebojše Joksovića, kao i pokušaj njegove diskreditacije. 

Iako je Šarić osumnjičen i za ubistvo jednog od svojih najbližih saradnika Milana Milovca, sada za to nije optužen. Iz tužilaštva navode da je ta istraga još u toku. U saopštenju tužilaštva nije pomenuto šta se desilo sa istragom Šarićeve uloge u međunarodnom švercu kokaina u poslednje dvije godine.

KRIK je nedavno objavio detalje istrage protiv Šarića, a te priče možete da pročitate ovdje.

Šarić je, tvrdi tužilaštvo, likvidaciju svog nekada bliskog prijatelja Joksovića naručio iz osvete jer je Joksović odlučio da sarađuje sa tužilaštvom i direktno ga optuži da je učestvovao u švercu kokaina.

Plan je bio da Joksovića ubiju na ljubovijskoj Drinskoj regati prije dvije godine, ali je zbog situacije sa kovidom, ova manifestacija odložena, pa su Šarić i saradnici promijenili plan, tvrdi tužilaštvo. 

Sljedeća ideja bila je da Joksovića ubiju ispred njegove kuće,pošto su utvrdili da policijsko obezbjeđenje, koje mu je dodijeljeno kada je postao svjedok saradnik, nije sve vrijeme s njim. Za ovo su čak nabavili i snajper, tvrdi tužilaštvo. Od ovoga su takođe odustali, ali tužilaštvo u naredbi o sprovođenju istrage čije je detalje nedavno objavio KRIK, nije opisalo zbog čega.

Tužilaštvo navodi i da je, pošto nisu uspeli da likvidiraju Joksovića, Šarić izdao nalog da se on  diskredituje kako bi eventualno izgubio status svjedoka saradnika. U namjeri da se ovo izvede, Šarić je, kako tvrdi tužilaštvo, angažovao svog advokata Dejana Lazarevića.

Joksovića su, tvrdi tužilaštvo, pokušali lažno da optuže da je naručio postavljanje bombe ispod automobila svog bivšeg poslovnog partnera Gorana Nikolaševića, sa kojim je inače bio u sukobu. 

Za postavljanje bombe pod Nikolaševićeva kola su, piše u naredbi tužilaštva, angažovali i huligana Uroša Radovanovića (ranije se prezivao Mišić). Početkom avgusta 2020, Nikolaševićev džip, parkiran na ulici, isped njegove kuće u Valjevu je eksplodirao.  

Nikolaševića je, tvrdi tužilaštvo, advokat Lazarević instruisao da podnese prijavu protiv Joksovića u policiji, ali i da ga u medijima označi kao naručioca bombaškog napada, piše u tužilačkom dokumentu. Ovo je, tvrdi tužilaštvo, urađeno po Šarićevom nalogu – koji je navodno tražio da Nikolašević „kuka na sve strane“.

Među optuženima je i Šarićev brat Duško za koga tužilaštvo tvrdi da je preko posrednika potplatio dvojicu policajaca da mu dostavljaju informacije o tome šta njihove kolege rade u istrazi eksplozije Nikolaševićevih kola. Ovi policajci, Danilo Stojanović, načelnik Službe za kriminalističko obavještajne poslove, i njegov zamenik Milutin Radovanović, navodno su i uticali na kolege da se istraga usmjeri ka Joksoviću.

Ključni dokazi tužilaštva, kako je ranije pisao KRIK, jesu poruke razmijenjene preko čuvene aplikacije za bezbjednu komunikaciju „skaj” koju je, kako tužilaštvo tvrdi, Šarić koristio sa telefona koje je krio u svojoj ćeliji.

Šarićev advokat Dalibor Katančević nedavno je za KRIK rekao da tužilaštvo nema slučaj protiv Šarića jer ti telefoni nisu pronađeni kod njega, pa samim tim nema jasnih dokaza da je on stajao iza poslatih poruka.

Pročitajte ovdje priču o dugogodišnjem sukobu Šarića i svedoka Joksovića i sve detalje istrage planiranja ubistva svjedoka saradnika

Pročitajte o istrazi Šverca kokaina

Pročitajte o istrazi ubistva Milovca u Ekvadoru

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana