Zviceru dvije i po godine zatvora zbog lažnog pasoša

Radoje Zvicer, vođa kavačkog kriminalnog klana, osuđen je u Višem sudu u Novom Sadu na dvije i po godine zatvora zbog posjedovanja lažnog pasoša. Zviceru je presuda izrečena danas, ali u odsustvu pošto je on u bjekstvu. Ovo je bio jedini postupak protiv Zvicera u Srbiji iako su ga predstavnici vlasti optuživali čak i da priprema atentat na predsjednika države Aleksandra Vučića.

Izvor: Bojana Jovanović (Krik.rs)

Osim Zvicera danas je pred sudom u Novom Sadu osuđen i Milenko Đukić, bivši policajac iz Temerina, i to na dvije godine i tri meseca zatvora, piše portal 021.

Đukić je, kako je utvrdio sud, Zviceru pomogao da dobije lažnu ličnu kartu i pasoš na ime Slobodan Zec tako što mu je obezbijedio tuđi izvod iz matične knjige rođenih i lažno boravište u Novom Sadu. Lažni pasoš Zvicer je koristio šest puta tokom 2015. i 2016. prilikom prelaska granice, piše u optužnici. 

Presuda nije konačna i na nju je mogu da se žale i tužilaštvo i osuđeni.

Zvicer je osuđen u odsustvu pošto je u bjekstvu i nije poznato gdje se nalazi.

Ovo je jedini postupak protiv njega u Srbiji iako se njegovo ime često pominjalo u javnosti, a naročito su to činili predstavnici vlasti. Tako je tokom istrage protiv grupe Veljka Belivuka, vođe ogranka kavačkog klana u Srbiji optuženog za sedam ubistava, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio da su Belivuk i saradnici od svojih žrtava pravili ćevape i slali ih Zviceru.

„Ja mu poručujem: ‘Naći ćemo te bilo gde na svijetu i za te ćevape ćeš morati da odgovaraš, zlikovče jedan. Đubre jedno banditsko što si mislio da možeš od ljudi ćevape da praviš i koji si to tražio”, poručio je Vučić Zviceru u maju prošle godine. 

Početkom ove godine, ministar policije Aleksandar Vulin rekao je da je od Europola dobio informacije da Zvicer priprema atentat na Vučića. Istraga za to, međutim, nije pokrenuta.

Za vođom kavačkog klana tragaju crnogorski organi pošto se sumnjiči za kriminalno udruživanje i da je pomagao pri ubistvu osobe bliske suparničkom škaljarskom klanu. Ova grupa, kako je utvrdilo crnogorsko tužilaštvo, planirala je i ubistvo Jovana Vukotića vođe suparničkog škaljarskog klana na sahrani njegovog saradnika Alana Kožara, ali je ovaj plan osujećen.

Vukotić je, međutim, likvidiran prošle nedjelje kada su nepoznati napadači pucali na njega u Istanbulu. Nije otkriveno ko je naredio i izvršio ubistvo.

Vođa škaljarskog klana samo je jedna od žrtava rata klanova. Od 2014, kada je rat počeo, ubijeno je više od 60 osoba, a na meti ubica bio je i Zvicer – u maju 2020. on je teško ranjen u Ukrajini.

Pročitajte više o ratu klanova

Više o Zviceru i Vukotiću pročitajte ovdje

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana