Ubijen Jovan Vukotić

Jovan Vukotić

Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana, ubijen je sinoć u Istanbulu. Vukotić je bio u bjekstvu nakon što je za njim bila raspisana potjernica zbog optužbi da je planirao ubistva pripadnika suprostavljenog klana.  Vukotić je optužen da je podstrekavao na ubistvo svojih suparnika, vođa kavačkog klana Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, i da je za njihove likvidacije nudio četiri miliona eura.

Izvor: Krik.rs

Četrdesetdvogodišnji Vukotić se u Turskoj skrivao od crnogorskih istražnih organa koji su za njim raspisali potjernicu i podigli optužnicu, ali po svemu sudeći, i od kriminalnih suparnika.

Njegovim ubistvom škaljarski klan, kriminalna grupa umiješana u međunarodni šverc droge, ubistva i brojna druga krivična djela, je obezglavljen – drugi vođa ove grupe Igor Dedović, ubijen je 2020. godine u Atini u Grčkoj. 

Vukotić je u bjekstvu bio od prošle godine kada su policije i tužilaštva i Srbije i Crne Gore razbile i njegov, ali i suparnički kavački klan – brojni članovi obije grupe su uhapšeni, pokrenuti su postupci i protiv njih i njihovih vođa.

Tako je Vukotić optužen da je podstrekavao na ubistvo svojih suparnika, vođa kavačkog klana Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, i da je za njihove likvidacije nudio četiri miliona evra. 

Bio je sumnjičen i da je planirao ubistva vođa ogranka ovog klana u Srbiji – Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali je ta istraga obustavljena.

Jedino suđenje koje je postojalo u Crnoj Gori bilo je suđenje za utaju
poreza pošto je bio optužen da je izbjegao da plati gotovo 23.000 evra poreza. Prije desert godina osuđen je za učestvovanje u pokušaju ubistva, a sve kasnije istrage koje su se protiv njega vodile, poput istraga za pokušaj ubistava članova kavačkog klana i Zvicerove supruge, su obustavljene. 

U Srbiji je osuđivan zbog posjedovanja lažnog pasoša, sa kojim je uhapšen 2018. godine – u Turskoj.

On je tada na sudu ispričao da je ovaj pasoš koristio jer se plašio za svoju bezbjednost i da bi informacije o njegovom kretanju pojedini crnogorski policajci mogli da prodaju kriminalcima koji hoće da ga ubiju.

Njegov strah je bio opravdan budući da se navodno više puta našao na meti ubica. 

Naime, u decembru 2019. godine, dok se nalazio u pritvoru u Srbiji i čekao izručenje u Crnu Goru, trojica muškaraca su, kako je najprije tvrdilo srpsko tužilaštvo, planirala da ga otruju cijanidom. Ove optužbe su kasnije pale jer za njih nije bilo dokaza.

Sljedeće godine takođe je, kako je tvrdio, pokušana njegova likvidacija. Dok je bio na razgovoru u policijskoj stanici u Kotoru, ispred je bio naoružani muškarac koji ga je navodno čekao s namjerom da ga ubije. 

Srpska bezbjednosno-informativna agencija je u izvještaju navela da je Vukotićev škaljarski klan bio blizak sa Filipom Koraćem, desnom rukom poznatog kriminalca Luke Bojovića.

U ratu klanova ubijen je i njegov otac Veselin Vukotić ispred svoje kuće, dok je njegov brat Igor u bekstvu.

Kompletan profil ubijenog Jovana Vukotića možete pogledati u bazi članova balkanskog podzemlja.

 

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana