Suđenje za šverc kokaina brodom “Manjifiko”

Viši sud u Podgorici, foto: Boris Pejović

Optuženi su ponovili svoju odbranu da nisu umiješani u šverc kokaina. Branioci okrivljenih Petkovića i Pavlovića, advokati Ratko Pantović i Dejan Klikovac, predložili su ukidanje pritvora, što je sud odbio.

Izvor: ND Vijesti

Suđenje okrivljenima za šverc 18 kilograma kokaina brodom “Manjifiko”, danas je u Višem sudu u Podgorici, počelo iznova zbog novog krivičnog vijeća.

Optuženi su Danilo S. Đurović iz Srbije, nastanjen u Tivtu, nalazi se u bjekstvu, te Miloš M. Petrić, Srđan S. Pavlović, Đuro R. Perović, Miloš J. Perović, Toni L. Petković i Rade B. Samardžić, svi iz Tivta, kao i Branimir J. Miletić iz Srbije. Danas je pred sudom svjedok Maja Đurović, iskoristila zakonsko pravo i nije svjedočila jer joj je optuženi Danilo Đurović suprug.

Svjedok Božidar Božović je izjavio da mu je poznato da su okrivljeni Rade Samardžić i Srđan Pavlović uzeli kredit u iznosu od 100.000 eura.

Naveo je da je Samardžić od tog novca kupio motor od nekoga, dok je Pavlović kupio vozilo “audi S” za 19.000 eura od Petkovića.

Branioci okrivljenih Petkovića i Pavlovića, advokati Ratko Pantović i Dejan Klikovac, predložili su ukidanje pritvora, što je sud odbio.

Odbrana je takođe predložila da se obezbijede dokazi, tako što će se sačuvati podatak da okrivljeni Pavlović nije silazio sa broda “Manjifiko” 24. januara 2019. godine u luci Kartagena u Kolumbiji.

“Brodarska kompanija MSC je potvrdila da postoji takav podatak odnosno dokaz ali da će ga dato samo na zahtjev Višeg suda u Podgorici”, kazao je advokat Pantović. Dodao je da je iz tog razloga i tražio obezbjeđenje ovog dokaza jer postoji ospasnost da se, protekom vremena, izbriše sa softvera ove kompanije.

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Nada Rabrenović, okrivljeni Miloš Petrić, Srđan Pavlović, Đuro i Miloš Perović, Toni Petković i Rade Samardžić, ponovili su danas raniju odbranu i izjavili da nijesu krivi za šverc kokaina brodom iz Južne Amerike. Negirali izvršenje krivičnog djela kao i članstvo u kriminalnoj grupi čiji je navodni organizator Danilo Đurović koji je u bjekstvu. Optužen je i Branimir Miletić koji se takođe nalazi u bjekstvu.

Srđan Pavlović je ostao pri izjavi koju je dao tužiocu, te da su to, u najvećem dijelu izmišljotine i poluistine.

“Ja nijesam bacio nikakvu drogu u blizini Veriga”, kazao je tada Pavlović. Prema optužnici, Đurović je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, da je krajem decembra 2018. u Kolumbiji i Crnoj Gori formirao kriminalnu organizaciju.

Ostali okrivljeni su optuženi za stvaranje kriminalne organizacije, odnosno da su pripadnici kriminalne oganizacije, kao i dva NN člana iz Kolumbije, radi realizacije krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Crnu Goru.

Danilo Đurović i Srđan Pavlović su optuženi i za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 2, dok su Petrić, Perović Đuro, Miletić, Samardžić i Petković, optuženi za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 1.

Suđenje se nastavlja se 12. oktobra.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana