Apelacioni sud odobrio izručenje policajca osumnjičenog da je bio dio Šarićeve grupe

Apelacioni sud u Podgorici, foto: RTCG

Policajac Danilo Stojanović koji je uhapšen sredinom aprila u Crnoj Gori zbog sumnje da je sarađivao sa optuženim narko-bosom Darkom Šarićem, može da bude izručen Srbiji, odlučio je Apelacioni sud. Konačnu odluku o izručenju donijeće ministar pravde.

Izvor: Jelena Radivojević (KRIK)

Apelacioni sud smatra da su ispunjeni svi uslovi za izručenje Stojanovića Srbiji gdje se protiv njega vodi istraga zbog sumnje da je bio saradnik narko-bosa Darka Šarića i njegove grupe.

Ova odluka suda nije konačna pošto posljednju reč o izručenju, po zakonu, ima ministar pravde. 

„Stojanović je državljanin Crne Gore i odluka o njegovom izručenju je političko pitanje o kom će odlučiti ministar pravde“, rekao je za KRIK advokat Vladan Živković koji Stojanovića zastupa u Srbiji.

On je kazao i da ministar nema zakonski rok u kom mora da odluči o izručenju.

Stojanović je, podsjetimo, izbjegao hapšenje u Srbiji sredinom aprila tako što je pobegao u Crnu Goru na dan kada su uhapšeni Šarić, njegov advokat Dejan Lazarević i drugi osumnjičeni članovi ove kriminalne grupe. 

Kako je tada saopštila crnogorska policija za njim nije bila raspisana potjernica. Nekoliko dana kasnije pokušao je da pređe iz Crne Gore u Albaniju, ali je, kada ga je granična policija uputila na detaljniju provjeru, izašao iz automobila i pobjegao. Uhapšen je sjutradan.

Stojanović se sumnjiči da je bio dio Šarićeve grupe koja je osumnjičena za više krivičnih djela. Tužilaštvo tvrdi da je planirala da ubije Nebojšu Joksovića, ključnog svjedoka protiv Šarića u postupku za međunarodni šverc kokaina, ali i da je pokušala da ga diskredituje kako bi izgubio status svjedoka saradnika. Šariću se još stavlja na teret i ubistvo nekada bliskog saradnika Milana Milovca zvanog Cigla.

Osim Stojanovića, tužilaštvo sumnjiči još dvojicu njegovih kolega da su bili članovi Šarićeve grupe – Milutina Radovanovića i Duška Mirkovića.

Stojanović i Radovanović su, tvrdi tužilaštvo, pripadnike ove kriminalne grupe predstavljali kao osobe koje su od izuzetnog značaja za bezbjednost države i istrage protiv njih usmjeravali u pogrešnom smjeru. Protiv njih dvojice vodi se još jedan postupak – optuženi su da su pretukli jednog od načelnika Interpola. Više o tome pročitajte ovdje.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana