Duvanska mafija više ne kontroliše institucije u CG

Adžić i Milošević na vanrednoj press konferenciji

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je da su nedavnim zapljenama cigareta pokazali da duvanska mafija više ne kontroliše institucije u Crnoj Gori. Istakao je da država konačno ima snažne institucije, da su napravili međuresornu saradnju, te da ona daje rezultate. U nastavku akcije “Tranzit”, kako je jutros saopšteno, spriječeno je krijumčarenje 1.568 paketa cigareta u vrijednosti od oko 1,2 miliona eura. 

Izvor: Portal RTCG

Mislim da u ovih mjesec dana pokazujemo spremnost, volju i snagu da se konačno razračunamo sa negativnostima koje su rušile imidž Crne Gore, ali i narušavale budžet”, kazao je ministar i naveo da je napravljen istorijski rezultat.

Adžić se zahvalio, kako je kazao, časnim, odgovornim i hrabrim službenicima Uprave policije i Uprave prihoda i carina: 

“Oni na najbolji način pokazuju kako se bori za Crnu Goru. Mi smo ovim zapljenama uspjeli da povećamo budžet Crne Gore, smanjimo sivo tržište… “

Crna Gora možda ima manjinsku Vladu, ali ova Vlada zaista predstavlja većinsku volju građana koji žele pravdu, borbu protiv organizovanog kriminala korupcije i mi ćemo im te rezultate isporučiti

Poručio je da niko neće moći da se bavi kriminalom, a da ne bude na udaru institucija koje sa bave borbom protiv kriminala i korupcije.

“Crna Gora možda ima manjinsku Vladu, ali ova Vlada zaista predstavlja većinsku volju građana koji žele pravdu, borbu protiv organizovanog kriminala korupcije i mi ćemo im te rezultate isporučiti”, kazao je Adžić na konferenciji za medije. 

Ključno je, dodao je on, da iza institucija Crne Gore stoje međunarodni partneri koji nam vjeruju i koji nam pružaju podatke.

Vanredna konferencija za medije ministra Adžića i direktora UPC Miloševića

“Zbog toga Crna Gora ima svoju veliku šansu, i u narednom periodu očekujemo da ćemo imati još ovakvih efikasnih akcija i nadamo se da ćemo vrlo brzo biti spremni da se pridružimo najrazvijenim zemljama Evrope”, zaključio je Adžić. 

“Duplim kontejnerima htjeli da obmanu državu”

Direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević saopštio je da je za 40 dana Vlade zaplijenjeno 150.000 paketa cigareta.

“Otkad postoji moderna Crna Gora i institucije, nikad tolika količina nije zaplijenjena. U drugom dijelu akcije ‘Tranzit’ spriječeno je krijumčarenje još 1.568 paketa cigareta, u okviru duplih kontejnera, gdje je firma pokušala da obmane državu”, kazao je Milošević i istakao da nijedna informacija o akciji nije “procurjela”.

Vrijednost oduzete robe na crnom tržištu, kako je rekao Milošević, kreće se oko 1.200.000 eura, a po carinskim procedurama i propisima oko 1.500.000 eura. 

“Pokrenuli smo, po prvi put, akciju ‘Zaključavanje’ u Luci Bar, a koja podratzumijeva zaključavanje svih kontejnera koji se nalaze u Slobodnoj zoni. To znači da nijedna manipulacija ne može da se desi bez prethodne kontrole Uprave prihoda i carina, u saradnji sa Upravom policije, budući da se svako otvaranje kontejnera snima. Pretpostavka je da u Luci ima cigareta koje nigdje nijesu evidentirane, a u pitanju su cigarete koje nijesu mogli da maknu zbog naših aktivnosti”, kazao je Milošević na konferenciji za medije. 

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana