Zatraženo izuzeće Čađenovića kojeg su kompromitovali “prljavi policajci”

Viši sud u Podgorici, foto: Boris Pejović

Zahtjev za izuzeće specijalnog državnog tužioca podnio je advokat odbrane Damir Lekić, objašnjavajući da su tog tužioca kompromitovale kolege policajci koje su navodno sarađivale sa pripadnicima kriminalnog klana koji se u ovom predmetu pojavljuju kao oštećeni.

Izvor: ND Vijesti

Kontrola optužnice koju je specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv Jovana V. Vukotića, iz Kotora, koji se nalazi u bjekstvu, Jovana M. Mrvaljevića, koji je u pritvoru i Vladana N. Mijuškovića, iz Nikšića, koji je u bjekstvu, optuženi za stvaranje kriminalne organizacije, odloženo je danas za 28. jun u Višem sudu u Podgorici.

Advokat Damir Lekić je zatražio izuzeće specijalnog tužioca Saše Čađenovića kojeg su, kako je kazao, kompromitovale kolege policajci koje su navodno sarađivale sa pripadnicima kriminalnog klana koji se u ovom predmetu pojavljuju kao oštećeni.

Dodao je da da su na portalu Libertas objavljene prepiske policijskih službenika sa članovima navodno jedne kriminalne organizacije ali i fotografija sa kolegijuma u zgradi SDT-a gdje se vidi tužilac Saša Čađenović.

Advokat Lekić je kazao da iskreno ne misli da je tužilac Čađenović u dosluhu sa pripadnicima klana koji se u ovom slučaju pojavljuju kao oštećeni ali u cilju otklanjanja i najmanje sumnje u njegovu nepristrasnost predlaže da njegov zahtjev razmotri Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i svojom odlukom otkloni sve dileme.

Zahtjevu avokata Lekića pridružili su se i advokati Ognjen Radić i Tatjana Pavličić. Advokat Branko Anđelić se zahtjevu pridružio iz kolegijalnih razloga napominjući da je specijalni tužilac Čađenović vodio istragu bez opstrukcija i da tokom istražnog postupka nisu imali saznanja da je Čađenović bio uključen u bilo kakve nezakonitosti.

Specijalni tužilac Čađenović je predložio sudu da odbaci ovaj zahtjev. I ostali advokati odbrane su zatražili izuzeće tužioca Saše Čađenovića zbog informacija iz EUROPOLA koje su mediji objavili, u kojima se navodi da su službenici policije, među kojima je i Petar Lazović, sarađivali sa jednom kriminalnom organizacijom.

“Smatram da postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristrasnost tužioca. Opštepoznat je izvještaj EUROPOLA koji smo imali prilike da vidimo u medijima. Iz toga smo vidjeli šta rade određeni službenici policije. Ističem da su isti ti službenici, od kojih neki imaju status oštećenog, mučili jednog od optuženih kako bi lažno optužili Vukotića. To je bio januar 2021. Zbog toga su se oni obratili MUP-u i Upravi policije za zaštitu a umjesto toga dočekali smo ovo ročište. Postupajućeg tužioca su kompromitovali Lazović i njegovi saradnici, i na taj način je i čitav predmet kontaminiran”, kazao je advokat Ognjen Radić, branilac Jovana Vukotića.

Advokat Branko Anđelić je kazao da naglašava da nema zamjerki na rad tužioca i da ne treba da ostane utisak da odbrana povezuje tužioca sa kriminalnim grupama.

Tužilac Saša Čađenović je kazao da sud može da pita iz redova advokata da li je neko kriptovanim telefonom komunicirao sa jednim od optuženih i dodao da može za to da preda materija.

Optužnicom je predstavljeno da je Vukotić u novembru i decembru 2020. Godine u Crnoj Gori, tako što je putem tekstualnih poruka preko kriptovanih mobilnih telefona nudio četiri miliona eura, podstrekavao na ubistvo Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Okrivljeni Vukotić je, piše u optužnici, preko aplikacije SKY poslao Emilu Tuzoviću poruku “ako dvojicu derne, 4 će se dati”, te u nastavku komunikacije određuje da se radi o Zviceru i Kašćelanu. Od Tuzovića traži da angažuje izvjesnog Čilija, kako bi uz upotrebu eksplozivne naprave, obje osobe bile ubijene istovremeno, što je Tuzović i prihvatio.

On je radi realizacije kriminalnog plana osmišljenog od okrivljenog Vukotića, angažovao NN osobe u Kotoru da ubiju Zvicera i Kašćelana. Dodaje se u optužnici da im je Tuzović obezbijedio smještaj u stambenom objektu u izgradnji, te da je davao upustva za način, mjesto i vrijeme izvršenja krivičnog djela, tako što im je porukama aplikacije SKY, u kojima je govorio da ubistvo izvrše na izlazu iz tunela Vrmac, kada Kašćelan krene prema gradu, ali djelo nije ni pokušano. U optužnici se navodi da je Vukotić izvršio krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja.

U obrazloženju optužnice se navodi da je svjedok oštećeni Kašćelan izjavio pred specijalnim državnim tužilaštvom, da sa Vukotićem nije imao nikakav neriješen spor, odnosno ni jednu grku riječ, zbog kojeg bi mogao da pomisli da je Vukotić pripremao njegovo ubistvo.

Optužnicom je predstavljeno da je Vukotić krajem 2020. godine, sa Jankom Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela. Dodaje se da su vrbovali kao članove kriminalne organizacije, pa su pored NN lica, postal i Mijušković, Mrvaljević, Radovan Stanišić, Mile Jovanović, Almir Mujahodžić, Momčilo Milić, Dušan Ivanović, Hasan Turković, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, kao i Kamenko Kuč, koji je rješenjem određen za zaštićenog svjedoka.

U cilju realizacije kriminalnog plana u vršenju neodređenog broja krivičnih djela ubistvo, teško ubistvo I nedozvoljeno držanje oružja, okrivljeni Vukotić je za sebe odredio da daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivivičnih djela.

Stanišić je prihvatio da izvršava naredbe i uputstva NN organizatora, te da obezbjeđuje “štek” stanove u kojima će se kriti neposredni izvršioci krivičnih djela, dok je Jovanović prihvatio da izvršava ubistvo i teško ubistvo, Mujahodžić da prenosi poruke između članova kriminalne organizacije, a Turković da preuzima i čuva eksplozivne naprave, navodi se između ostalog u optužnici.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana