Nastavljeno suđenje vođi kavačkog klana zbog lažnog pasoša

Radoje Zvicer/Posebno odeljenje za korupciju Višeg suda u Novom Sadu (foto: KRIK)

Na suđenju vođi kavačkog klana Radoju Zviceru zbog korišćenja lažnog pasoša danas je u Višem sudu u Novom Sadu svedočio Branislav Đurđev, nekadašnji šef odseka za upravne poslove novosadske policijske uprave. Zviceru je u bekstvu, a uprkos optužbama vrha vlasti da priprema atentat na predsednika države Aleksandra Vučića ovo je jedini postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Izvor: Jelena Radivojević (KRIK)

Zviceru je u dolasku do lažnih lične karte i pasoša navodno pomogao policajac Milenko Đukić koji je optužen da mu je u periodu od 2015. do 2017. nabavio izvod iz matične knjige rođenih na ime Slobodan Zec i lažno ga prijavio na adresi kod svog komšije u Temerinu

Tužilaštvo tvrdi da je uvidom u policijski sistem Đukić video da se Zec odselio u Australiju još 1998, te da njegov otisak prsta, potpis i fotografija nisu u policijskoj bazi zbog čega je bilo pogodno iskoristiti njegove podatke.

Đukić je na prošlom suđenju rekao da nije kriv i da je mislio da se zaista radi o Slobodanu Zecu. Ispričao je da ga je sa Zvicerom upoznao Davorin Baltić, inače bitan član kavačkog klana ubijen u januaru 2018. i tvrdio da do ubistva nije znao da je Baltić iz kriminogene sredine.

Danas je svedočio Branislav Đurđev, nekadašnji šef odseka za upravne poslove policijske uprave Novi Sad, koji je govorio o pravilima koja važe kada se nekome prvi put izdaje lična karta, kakav je slučaj bio sa Slobodanom Zecom, odnosno Zvicerom.

Đurđev je ispričao da je dovoljno da osoba koja se prijavljuje na određenu adresu donese originalni vlasnički list i ličnu kartu vlasnika nekretnine i time se smatra da postoji njegova saglasnost.

Objasnio je i da se, ukoliko neko prvi put vadi biometrijski dokument u Srbiji, njegov identitet utvrđuje izjavom dva svedoka ili stranim dokumentom, ali da se taj predmet u svakom slučaju šalje na proveru statusa državljanstva u Beograd. Tek nakon toga, tvrdi on, pristupilo bi se izradi dokumenata. 

Sudiju Anu Stamenković zanimalo je da li je bilo potrebno i da dva svedoka posvedoče o identitetu i da se priloži strani dokument ili samo jedno od ta dva, ali je Đurđev rekao da se, zbog protoka vremena, ne seća.

Suđenje će biti nastavljeno sredinom septembra do kada bi trebalo da sud pribavi podatke o tome kada je Đukić bio na odmoru i da li je uopšte mogao da vrši provere za Zvicera, a što mu tužilaštvo stavlja na teret.

Zviceru se sudi u odsustvu, jer je u bekstvu. On je, piše u optužnici, šest puta tokom 2015. i 2016. koristio lažni pasoš za prelazak granice.

Uprkos tome što je policija Zvicera označila kao vođu kavačkog klana, a predstavnici vlasti ga optuživali za brojna krivična dela, pa i planiranje ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ovo je za sada jedini postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Optužbe u Crnoj Gori

Predsednik Vučić rekao je da su Veljko Belivuk i njegova grupa, koji su radili pod okriljem kavačkog klana, od svojih žrtava pravili ćevape i slali ih Zviceru. Zvicer, međutim, nije optužen u ovom slučaju.

Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin optužio je Zvicera da je pripremao likvidaciju srpskog predsednika, međutim, nije poznato da li se protiv njega zbog ovoga vodi bilo kakva istraga.

Kavački klan je od 2014. u sukobu sa suparničkim škaljarskim u kome je ubijeno više od 60 osoba, a i on sam bio je meta – članovi škaljarskog klana pokušali su da ga ubiju u Kijevu u maju 2020. i teško ga ranili, ali je preživeo. Kako je otkrio KRIK sa kolegama iz ukrajinskog Slidstva, optuženi za pokušaj ubistva imali su pomoć tamošnjih policajaca.

Zvicer je u Crnoj Gori u oktobru prošle godine optužen za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo i planiranje likvidacije, ali ova optužnica još nije potvrđena. Osim njega, na optužnici je i Slobodan Kašćelan, koga tužilaštvo takođe označava kao vođu kavačkog klana. 

Kavački klan je imao duboke veze u policiji i državi, a tužilaštvo ih do danas nije do kraja ispitalo.  

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana