Sin bivšeg VDTa u pratnji Šarića uoči suđenja za pranje preko 20 miliona eura

Aleksa Stanković u pratnju Darka Šarića, Foto: KRIK

Aleksa Stanković, sin bivšeg Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Crne Gore, Ivice Stankovića fotografisan je početkom aprila ove godine u društvu Darka Šarića, narko-bosa optuženog za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina u Evropu i pranje preko 20 miliona eura za koje se sumnja da su stečene prodajom narkotika. Na pitanje Istraživačkog centra MANS-a u kojim povodom je bio u društvu Šarića, Aleksa Stanković nije dao odgovor.

Autor: Dejan Milovac, Istraživački centar MANS

Fotografije su nastale 6. aprila ove godine u Nemanjinoj 9, u Beogradu, ispred ulaza u Apelacioni sud gdje je tog dana završeno izlaganje žalbi na presudu kojom su Šarić i njegova grupa osuđeni za pranje više od 20 miliona eura. Fotografije su Istraživačkom centru MANS-a ustupile kolege iz beogradskog KRIK-a.

Završetku suđenja za pranje novca je prisustvovao i sam Darko Šarić koji je u Apelacioni sud došao u pratnji dva pripadnika obezbjeđenja. Sa njim je bio i Nebojša Jestrović, jedan od njegovih najbližih saradnika, takođe optužen za pranje novca, ali i, kako svjedoče fotografije, Aleksa Stanković, sin bivšeg Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore.

Aleksa Stanković je po zanimanju advokat i član je Advokatske komore Crne Gore, ali nije jasno u kom kapacitetu je početkom aprila nalazio u društvu Šarića neposredno pred pomenutu sjednicu Apelacionog suda u Beogradu.

Jedna od fotografija koje su snimljene tog dana pokazuju i prisan odnos između Alekse Stankovića i Nebojše Jestrovića. Iako su mediji do sada o odnosima između porodica Stanković i Šarić uglavnom izvještavali na nivou špekulacija o privatnim relacijama između Alekse Stankovića i Šarićeve kćerke, do sada nije bilo indicija da sin bivšeg VDT-a poznaje nekog iz Šarićeve grupe koja je optužena za pranje novca.

Naime, na jednoj od fotografija je zabilježeno prisno rukovanje Stankovića i Jestrovića, neposredno prije ulaska u sud.  Istraživački centar MANS je Aleksi Stankoviću uputio i pitanja u vezi sa okolnostima koje su dovele do poznanstva sa Jestrovićem, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Rukovanje Stankovića i Jestrovića, Foto: KRIK

Prema istraživanju koje je ranije objavio KRIK, Jestrović je među osobama od najvećeg povjerenja, a kako je tužilaštvo utvrdilo, u okviru Šarićeve grupe je bio zadužen da pronalaženje načina da se prljavi novac ubaci u legalne tokove. Tako je Jestrović još 2005. godine osnovao kompaniju Municipium S koja kasnije, kako tvrde u tužilaštvu, poslužila Šarićevoj grupi za ubacivanje novca kroz fiktivne pozajmice koje su Šarićeve offshore kompanije davale ovoj beogradskoj firmi. Prema podacima tužilaštva sličan scenario je primjenjivan i kada su u pitanju bile crnogorske firme u vlasništvu Šarića, “Maestraltours” i “Mat Company”.

Bez komentara o vezama svog sina sa grupom Darka Šarića

Ivica Stanković je sredinom 2021. otišao u starosnu penziju. U ranije datom intervju, komentarišući činjenicu da je njegov sin javno podržao visokog funkcionera DPS-a Slavoljuba Stijepovića nakon što je objavljen snimak primopredaje novca u aferi Koverta, tadašnji VDT je rekao da je njegov sin “punoljetan, odrastao čovjek koji ima neke svoje stavove, interesovanja i odluke sa kojima se on nekada i ne slaže”.

Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović (Vijesti)

Međutim na pitanje Istraživačkog centra MANS-a u vezi sa vezama svog sina sa Darkom Šarićem i pripadnicima njegove kriminalne grupe, bivši VDT nije dao odgovor.

Djeca visokih funkcionera na vezi sa organizovanom kriminalom

Nakon što je podgorički portal Libertas-press objavio prve transkripte presretnutih razgovora Miloša Medenica, sina bivše predsjednike Vrhovnog suda Crne Gore, Vesne Medenice, koje je crnogorskom tužilaštvu dostavio EUROPOL, u javnosti su nastavili da isplivavaju dokazi o vrlo bliskim vezama između visokih funkcionera crnogorskog sudstva i policije sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Dok se Vesna Medenica koja je trenutno u pritvoru sumnjiči za krivično djelo protivzakonitog uticaja na donošenje sudskih odluka, novi transkripti EUROPOL-a su otkrili veze između policijskih inspektora, Petra Lazovića i Ljuba Milovića i Radoja Zvicera, jednog od navodih vođa Kavačkog klana.

Postupci protiv Šarića u Srbiji

Darko Šarić je julu 2020. godine osuđen na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od od dvije do sedam godina zatvora zbog pranja više od 20 miliona eura za koje se sumnja da su stečene međunarodnim švarcom kokaina. Ova presuda još nije konačna i o njoj trenutno odlučuje Apelacioni sud u Beogradu. Pred istim sudom se vodi i postupak i u predmetu u kome je Šarić optužen za šverc 5,7 tona kokaina. Iako je Šarić bio pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, Vrhovni kasacioni sud je ukinuo ovu odluku i naložio da se suđenje ponovi pred Apelacionim sudom. I u ovom postupku se očekuje odluka Apelacionog suda.

Protiv Šarića u toku je istraga zbog sumnje da je organizovao ubistvo svog nekadašnjeg saradnika Milana Milovca zvanog Cigla. On je zbog toga prošlog meseca uhapšen i iz kućnog pritvora u kome se nalazio od kraja prošle godine vraćen u zatvorski.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana