Krađa cigareta iz Slobodne zone Luke Bar trajala u kontinuitetu

Foto: Anto Baković

“Ne treba imputirati kolektivnu odgovornost Upravi prihoda i carina Pozornost svih zaposlenih u UPC je na najvišem mogućem nivou, kako bi se prevenirao stepen rizika i posljedice od moguće novih krađa” kazali su iz Uprave.

Krađa cigareta iz skladišta u Slobodnoj carinskoj zoni Luke Bar trajala je u kontinuitetu od 28. decembra 2021. do 2. februara 2022. godine, ponovili su iz Uprave prihoda i carina, potvrđujući time pisanje Vijesti.

Povodom posljednje krađe cigareta, Odlukom Starješine Organa broj I/1-3255/2-22 od 08.02.2022. godine, suspendovano je osam carinskih službenika PJ Carinarnice Bar i protiv istih podnijet je Predlog za pokretanje Disciplinskog postupka u cilju utvrđivanja pojedinačnih odgovornosti, zbog štete pričinjene Budžetu Crne Gore, procijenjene na blizu 11 miliona eura, koja je direktna posljedica ove krađe”, saopšteno je iz UPC.

“Krađa cigareta je trajala u kontinuitetu, indikativno, samo u jednoj smjeni, a to govori da je krađa imala ozbiljne oblike organizovanosti, što će se dokazati u postupku kod nadležnih organa”, piše u saopštenju.

Iz te institucije ističu da je njihov odgovor poznat – suspenzija osam službenika do utvrđivanja pojedinačne odgovornosti svakog od njih.

“Ukradena količina od 11.349 paketa, nije bila u postupku dozvoljenog carinskog postupanja ili upotrebe robe. Vjerujemo, da je ovo odraz pojedinaca među velikom većinom u UPC profesionalnih, carinskih službenika od integriteta, zbog čega ne treba imputirati kolektivnu odgovornost Upravi prihoda i carina Pozornost svih zaposlenih u UPC je na najvišem mogućem nivou, kako bi se prevenirao stepen rizika i posljedice od moguće novih krađa. Nadležnosti UPC su jasne, ali su nam i ograničeni kapaciteti. I pored toga, uložićemo sve napore da se ovi slučajevi ne ponove. Takođe, na raspolaganju smo svim državnim organima za sve oblike buduće saradnju”, kazali su iz UPC.

Oni su istakli da preduzimaju sve mjere i radnje radi sprovođenaja carinskih i drugih propisa, koji se primjenjuju na robu koja je pod carinskim nadzorom, za sve robe koje na legalan i zakonit način ulaze ili izlaze iz SCZ Bar.

“Konkretno, već u prvoj polovini decembra 2021. godine, službenicima carinske ispostave Slobodna zona Bar naložena je, poslije dugog niza godina, neposredna kontrola unosa i iznosa roba na glavnoj kapiji Slobodne Carinske zone Luke, a sve u cilju prevencije i eliminisanja nezakonitih pojava. Ovo je bio prvi korak u pravcu povećanja pozornosti i preventivnih djelovanja, da u okviru svojih kapaciteta i nadležnosti spriječimo eventualna nezakonita dešavanja”, saopštili su iz UPC.

Objšanjavaju da je korisnicima koji su imali odobrenje za promet duvanskim proizvodima u SCZ Luka Bar 1. januara prestao status aktivnih korisnika:

“Shodno Odluci Vlade Crne Gore o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritorije SCZ luka Bar (SL. list 143/2021) i u skladu sa Instrukcijom Uprave prihoda i carina broj 8447/2-2021 od 05.01.2022. godine otpočeo je postupak ukidanja ranije odobrenih evidencija”.

Ponavljajući da nisu jedina odgovornainstitucija u funkcionisanju državnih organa, objasnili su da skladište iz kojeg je u dužem vremenskom periodu kradeno, i na kraju ukupno ukradeno 11.349 paketa cigareta, različitih brendova, tretiraju s dodatnom pažnjom.

“Na kapiji predmetnog skladišta, u cilju dodatnog obezbjeđivanja robe u privatnom skladištu, postavljeno je, dana 01.01.2022. godine, carinsko obilježje – carinska plomba A379841, a u skladu sa članom 38 Zakona o carinskoj službi”, kazali su.

Izvor: Vijesti

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana