Božović tvrdi da mu je sve namješteno, Kašćelan traži da se suoči sa svjedokom

Viši sud u Podgorici, foto: Savo Prelević

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Nakon odlaganja nekoliko zakazanih ročišta usljed koronavirusa, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Slobodanu Kašćelanu, optuženom za zelenašenje, te Igoru Božoviću, optuženom za stvaranje kriminalne organizacije i Vladimiru Božoviću, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, kao saizvršilac krivičnog djela iznuda u pokušaju, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Glavni pretres je počeo iznova zbog izmjene u sastavu specijalnog krivičnog vijeća.

Okrivljeni Slobodan Kašćelan je ostao kod ranije odbrane. Zatražio je od sudskog vijeća da ponovo pozove svjedoka Milana Dragovića, koji je u Višem sudu svjedočio prije dvije godine.

“Trebalo bi da opet pozovete svjedoka Dragovića. Valjalo bi da se on i ja pogledamo u oči. Uskratili ste mi priliku da mu postavim pitanje”, kazao je Kašćelan.

Predsjednik vijeća sudija Dragoje Jović je naveo da sud nije ništa uskratio, te da je Kašćelan trebalo da zatraži da postavlja pitanja svjedoku.

Milan Dragović je, svjedočeći u sudu, rekao da je ukupno pozajmio 20.000 eura, a zatim još 30.000 eura od Kašćelana, uz kamatu, te da taj dug još nije vratio, ali da ima namjeru. Za ovaj iznos pozajmice, zaključio je ugovor na iznos od 250.000 eura, uz hipoteku na poslovni prostor koji je gradio u Kotoru”, naveo je tada Dragović.

Dodao je da Kašćelanu nije vratio ništa, ni glavnicu ni kamatu, do današnjeg dana, zato što nije imao novca.

Optuženi Igor Božović je danas prvi put iznosio odbranu, nakon što je izručen iz Portugala. Negirao je krivicu i naveo da nema veze sa djelima koja mu se stavljaju na teret.

“Ne osjećam se krivim povodom ove optužnice. Ne priznajem krivicu. Od 2011. sam bio na izdržavanju zatvorske kazne u trajanju od pet godina, a 2016. sam bio na liječenju jer sam bio povrijeđen. Volio bi da mi neko. Meni je stavljeno na teret da sam šef kriminalne organizacije koju ni ne znam. Volio bi da mi neko objasni i pokaže dokaze kako sam ja ovo uradio. Ovo sve mi je namješteno a znam i zbog čega, u to mogu da se zakunem”, kazao je Božović.

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita. Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana