Šahović ubijen na kućnom pragu

Foto: Boris Pejović

Preliminarni podaci iz istrage pokazuju da je Cetinjanin Jasminko Šahović (41) stradao od eksploziva podmetnutog ispod njegovog automobila, koji je aktiviran juče ujutro oko 10 časova u podgoričkom naselju Tološi.

Policija je, tvrdi isti izvor, utvrdila da je eksploziv bio postavljen ispod sjedišta vozača i da je naprava aktivirana daljinskim upravljačem.

”Količina i vrsta eksploziva koji je korišćen biće utvrđena vještačenjem tragova izuzetih sa lica mjesta”, kazao je sagovornik iz UP.

Istražitelji, međutim, nijesu odgonetnuli motiv likvidacije Cetinjanina, niti, na čijoj se meti našao Šahović.

Iz Uprave policije juče su kratko saopštili da u saradnji sa državnim tužiocem u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti “na utvrđivanju okolnosti događaja u kojem je smrtno stradala jedna osoba”.

Nezvanični izvori iz te institucije kazali su da je Šahović prema njihovim operativnim podacima blizak škaljarskom kriminalnom klanu.

Nisu, međutim, sa sigurnošću ustvrdili da je i njegovo ubistvo nastavak obračuna kotorskih kriminalnih klanova, iako, kako su kazali, ne isključuju ni tu mogućnost.

Iz Višeg državnog tužilaštva “Vijestima” su kazali da je tužiteljka Ana Radović odmah nakon obavještenja izašla na lice mjesta, odakle je i rukovodila uviđajem.

”Preduzimaju se sve mjere i radnje iz naše nadležnosti u cilju rasvjetljavanja predmetnog krivičnog djela. Dežurna tužiteljka, koja je izašla na lice mjesta i rukovodila uviđajem, naložila je izuzimanje tragova i donijela je naredbu za određena vještačenja”, kazali su iz VDT Podgorica.

EKSPLOZIJA

Šahović je ubijen juče ujutro, nedaleko od iznajmljene kuće u kojoj je stanovao sa porodicom. Navodno, čim je izašao na Partizanski put, aktivirana je naprava podmetnuta ispod njegovog automobila.

Od siline eksplozije beživotno tijelo Šahovića izletjelo je van automobila, koji je, zahvaćen vatrom nastavio da se kreće, a potom udario u zelenu ogradu pored ceste.

Djelovi tog vozila ostali su rasuti po ulici, svuda oko Šahovićevog tijela.

Na lice mjesta veoma brzo stigli su pripadnici kriminalističke policije, tužiteljka, vještak za požare, eksplozije i havarije, krim-tehničari i forenzičari koji su izuzimali tragove.

Nepun sat nakon eksplozije, policijsku traku kojom je označeno lice mjesta prošao je sredovječni muškarac. Uprkos upozorenjima da ne može biti na mjestu uviđaja, tvrdeći da je kum stradalog, uspio je da dođe nedaleko od beživotnog tijela Šahovića, nakon čega su ga inspektori smjestili u službeni automobil i odvezli sa lica mjesta.

Par minuta kasnije intervenisala je ekipa Hitne medicinske pomoći, koja je ukazivala pomoć članovima porodice stradalog.

HAPŠEN ZBOG PREVARA

Ubijeni Šahović hapšen je nekoliko puta, a prema policijskoj evidenciji sumnjičen je da je sa još nekoliko osoba od januara do jula 2017. prevarno poručivao, prisvajao i distribuirao na tzv. sivom tržištu robu nekoliko firmi, odnosno, da su preko preduzeća “Bilmor Commerce” nekoliko kompanija dovodili i održavali u zabludi i pričinili im štetu od najmanje 66.000 eura.

U avgustu 2017. godine označen je kao osoba koja je godinu i nešto ranije u podgoričkom naselju Siti kvart napala advokata Lazara Akovića, i izudarala ga šipkom po glavi i tijelu.

Napad na Akovića tužilaštvo je kvalifikovalo kao ubistvo u pokušaju, a advokat je, tokom prepoznavanja, navodno identifikovao Šahovića kao napadača.

Policija, međutim, nikada nije dokazala da ga je zaista on i napao – utvrđeno je da se u periodu od 1. decembra 2015. do 5. maja 2016. godine nalazio u zatvoru u Spužu, na izdržavanju zatvorske kazne.

Nezvanični izvori iz policije kazali da je Šahović, prema njihovim operativnim podacima, blizak škaljarskom kriminalnom klanu. Nisu, međutim, sa sigurnošću ustvrdili da je i njegovo ubistvo nastavak obračuna kotorskih kriminalnih klanova, iako, kako su kazali, ne isključuju ni tu mogućnost.

Izvor: ND Vijesti

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana