Tone droge prolazile, nadležni ćutali

Milivoje Katnić, foto: Boris Pejović

”Dakle tri puta su oni uspjeli da izvezu značajne količine droge. U jednom slučaju je falilo dvije tone tereta, što ukazuje da je toliko droge i otišlo. U drugom slučaju 500 kilograma, dok u trećem slučaju utvrđujemo količinu”, kazao je Katnić.

Bar tri višemilionska tovara kokaina, kriminalci su u posljednjih godinu dana preuzeli iz Slobodne zone Luke Bar, zbog loše koordinacije bezbjednosnih službi.

To je juče na konferenciji za novinare kazao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, govoreći o posljednjoj zapljeni oko 500 kilograma droge u Podgorici.

Rekao je da je dosadašnjom istragom utvrđeno da kokain nije bio namijenjen “Voliju”, obrazlažući da u prilog tome govori “modus operandi” mafije, koju su utvrdili do osnovane sumnje, ali i ponašanje uprave, odnosno radnika te podgoričke kompanije.

Katnić tvrdi da je kokain trebalo da bude preuzet u mraku skladišta u Slobodnoj zoni Luke Bar i da o tome govori plomba pronađena u kontejneru.

Originalna plomba se, objasnio je, na kontejner stavlja na polaznoj tački i ne dira do odredišta, što je pokazatelj da niko nije dirao teret. Kazao je da je u ovom slučaju konstatovano da je tako bilo – plomba je stavljena u Ekvadoru i nije dirana do Luke Bar.

Kriminalci su, međutim, pripremili plombu identičnu originalnoj koju su ovdašnji istražitelji pronašli. Ona je, tvrdi glavni specijalni tužilac, mogla da se iskoristi isključivo u Baru, zbog čega i zaključuju da je droga tamo trebalo da bude preuzeta…

”Trebalo je da stave plombu koja je identična originalnoj koja je stavljena u Ekvadoru i da se na taj način obmanu carinski organi…Trebala da bude preuzeta u onom mraku u skladištu (Slobodne zone)… kao što je prethodna najmanje tri puta preuzeta… Plan je bio da se otvori ovaj kontejner, uzme ovih 500 kilograma droge, da se baci originalna plomba i stavi druga ista po broju… Mi smo zaključili da se ova plomba mogla korostiti samo tamo… Kontejner je tamo ‘ležao’ 11 dana i u tom periodu, imali su šansu da otvore kontejner, odvezu drogu i na kontejner stave plombu identičnu originalu… To ne bi bilo moguće uraditi, osim tamo”, rekao je Katnić.

Tri tone prošle

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić rekao je da su u tri slučaja utvrdili da je postojao manjak tereta, ali o tome nije bilo obaviješteno Specijalno državno tužilaštvo.

Manjak je ustanovljen u teretima 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra.

”Dakle tri puta su oni uspjeli da izvezu značajne količine droge. U jednom slučaju je falilo dvije tone tereta, što ukazuje da je toliko droge i otišlo. U drugom slučaju 500 kilograma, dok u trećem slučaju utvrđujemo količinu”, kazao je Katnić.

”Kako smo do toga došli – tako što smo pametni”, dodao je on i obrazložio da su sve to zaključili na osnovu dokumentacije.

Milivoje Katnić, foto: Savo Pejović

Rekao je da su svi ti slučajevi zabilježeni, što su utvrdili carinski službenici i špediteri…

”Da fali određena količina robe konstatovali su zapisnički i o čemu su obavještavali prodavca robe, a to je ova firma iz Slovenije. U jednom od tih slučajeva naručilac je bio Voli i to je još jedan od pokazatelja da droga nije trebalo da uđe u Voli”.

Rekao je da su se propusti dogodili zato što bezbjednosni sistem nije djelovao jedinstveno, za razliku od sektora kojim rukovodi…

”Specijalni policijski tim djeluje jedinstveno, ali ponekad kao na okupiranoj teritoriji… Ozbiljan propust se desio u obavještajnoj zajednici Crne Gore. Neka se oni vide… Zašto kada se to dešavalo, nije ništa učinjeno… Trebalo je biti obaviješteno SDT i mi ne bi morali da utvrđujemo na ovaj način, da idemo do Volija, nego bi smo ih tamo sačekali, pa bi se mogli uzeti otisci, pa bi se utvrdilo ko je uzimao, ko je dolazio… Dakle, kompletna crnogorska obavještajna zajednica je zakazala, što ne znači da određeni segmenti nisu dobro djelovali. Ali je, kao što vidite, prošlo dvije – tri tone, a to su stotine miliona eura”, rekao je Katnić.

Izvor: ND Vijesti

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana