Za vođu “kavčana” u Sloveniji traže 12 i po godina zatvora


Pola godine nakon policijske akcije kojom je razbijen slovenački ogranak “kavačkog klana”, tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 24 od 64 osumnjičena, piše mariborski list “Večer”.

Prema pisanju Večera, u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva nema dvojice pripadnika koji su sarađivali sa vlastima, koji su davanjem korisnih informacija uveliko doprinijeli hapšenju osumnjičenih.

Jedan od uhapšenih, pod nadimkom “Darko N.” treba da se pojavi kao krunski svjedok, a njegov identitet će ostati skriven pošto ima status zaštićenog svjedoka.

Policija nije uspela da utvrdi identitet pojedinih osoba umiješanih u lanac trgovine drogom, a poznati su samo njihovi nadimci. Neki od osumnjičenih su u bjekstvu, a neki su već u zatvoru u drugim zemljama.

Prema pisanju Večera, među optuženima je i osoba označena kao nepouzdani svjedok. Istražni sudija je odlučio da mu ne dodijeli status zaštićenog svjedoka.

U optužnici na 490 stranica izneseni su navodi o trgovini drogom, ali se ne pominje trgovina oružjem, jer sud nije dozvolio da se istraga proširi na taj segment, navodi “Večer”.

Kako se navodi, u optužnici su detaljno opisana navodna djela kriminalne grupe, a predložene su i kazne za osumnjičene. Za vođu ogranka Klemena Kadivca predložena je kazna zatvora od dvanaest i po godina.

Prema navodima policije i tužilaštva, slovenački ogranak “kavačkog klana” djelovao je od 2018. godine, a imao je jake veze u Španiji, Njemačkoj, Austriji, Srbiji, Italiji, Holandiji i Hrvatskoj.

Izvor: Večer, Maribor

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana