I Turcima obezbijedili dozvole za oružje?

Foto: Uprava policije

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja dopunili su prijavu koju su krajem avgusta podnijeli protiv načelnika područne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Budva Gorana Borete i službenika Borisa Bojovića, zbog sumnje da su izdavali odobrenje za nabavku oružja članovima organizovanih kriminalnih grupa.

Prema saznanjima Vijesti, istragom se došlo do podatka da su Boreta i Bojović u prethodnom periodu izdali na desetak takvih dozvola, među kojima uglavnom onima koji prema operativnim podacima policije važe za bezbjednosno interesantne osobe.

”Sprovodeći dalje aktivnosti prema službenicima MUP-a iz Budve prikupljeni su dokazi da su suprotno zakonu izdali još pet odobrenja za nošenje oružja”, kazao je sagovornik Vijesti.

Prvom prijavom terete se da su tako dozvole za nedozvoljeno držanje oružja izdali i Marku Ljubiši, zvanom Kan i Goranu Sloviniću.

Boreta i Bojović terete se za dva krivična djela – zloupotreba službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije.

Sagovornik Vijesti objašnjava da do sada prikupljeni dokazi ukazuju na sumnju da su ti službenici MUP-a mimo zakona izdali dozvole državljanima Turske, koji su 18. septemba uhapšeni sa arsenalom oružja.

To, međutim, nije obuhvaćeno krivičnom prijavom.

Ljubiša je dugo boravio u Beogradu i tamošnji mediji označavali su ga osobom bliskom klanu Luke Bojovića. Na njega i Slovinića pucano je iz vatrenog oružja krajem avgusta 2019. godine, u jednom kafeu ispod zidina budvanskog Starog grada. Kan tada nije povrijeđen, ali je Slovinić ranjen, kao i njihov prijatelj Dragan Marković, zvani Krasni.

Iz Uprave policije 18. septembra saopšteno je da su službenici te institucije, postupajući po naredbi sudije za istragu Osnovnog suda u Kotoru, pretresli dva vozila i tri objekta koje koristi sedam državljana Turske u mjestu Markovići i pronašla tri puške i dva pištolja, 1.411 komada pištoljske i 297 komada puščane municije, kao i samostrel.

Tada su objasnili da će pronađeno oružje i municija biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru u Danilovgradu.

”Takođe, u komunikaciji sa tužilaštvom, biće sprovedene mjere i radnje iz tužilačko policijske nadležnosti, u cilju provjere načina dobijanja dozvola za držanje i nošenje oružja koje posjeduju ova lica, odnosno poštovanja zakonskih procedura prilikom njihovih izdavanja. Prilikom pretresa pronađene su dozvole za predmetno oružje izdate u filijali Ministarstva unutrašnjih poslova u Budvi”, saopšteno je iz Uprave policije.

Izvor ND Vijesti

© 2022 Sva prava zadržana

© 2022 Sva prava zadržana